Zdrowe zamienniki cukru

Nie od dziś wiadomo, że cukier to biała śmierć. Przestrzegają nas przed nim na każdym kroku, a to, że szkodzi zdrowiu, figurze, przyspiesza starzenie się skóry, a do tego nie zawiera żadnych witamin i minerałów. Niestety to wszystko prawda, ale ten słodki smak cukru…Ach, jak z niego zrezygnować? Otóż jest złoty środek – zdrowe zamienniki.

sugar-485050_1920

Ksylitol

Ksylitol wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier, jednakże ma 40% mniej kalorii od zwykłego cukru. Pozyskiwany jest z kory brzozy. Ma niski indeks glikemiczny i w związku z tym może być spożywany przez diabetyków.

Ma również szereg innych dobroczynnych właściwości:

– działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,

– zwiększa przyswajanie wapnia, a co za tym idzie wpływa korzystnie na nasze kości oraz przeciwdziała osteoporozie,

– działa przeciwpróchniczo i zapobiega chorobom przyzębia.

Istnieją również badania (na zwierzętach), według których ksylitol zwiększa produkcję kolagenu, czyli przeciwdziała starzeniu się skóry. Na rynku jest coraz więcej kosmetyków, które zawierają właśnie ksylitol.

20160316_203755

Należy jednak zaznaczyć, że ksylitolu nie można podawać psom, ponieważ akurat dla naszych pupili ksylitol może okazać się trucizną!!!

U niektórych osób zbyt duże spożycie ksylitolu może mieć efekt przeczyszczający. Mi nic takiego się nie przytrafiło, także osobiście polecam – smaczny, zdrowy i przede wszystkim słodki! Czegóż chcieć więcej?

No tak, zapomniałam o cenie. Ona niestety nie jest zbyt niska, ale można znaleźć go w internecie już od 25 zł za kilogram.

Ostatnio znalazłam ksylitol (500 gr) w Auchan za 16 zł. W innym Auchan ten sam ksylitol kosztował 26 zł. Nie wiem skąd ta różnica w cenie.

Stewia

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina uprawiana od setek lat w Ameryce Południowej. Jest ona ok. 300 razy słodsza od białego cukru i zupełnie nie ma kalorii. Występuje w postaci liści, proszku, płynu oraz pastylek do słodzenia. Nie posiada kalorii, co stawia ją na lepszej pozycji niż ksylitol, który jest tylko o połowę mniej kaloryczny niż zwykły cukier.

Może być spożywana przez diabetyków. Działa przeciwpróchniczo i obniża ciśnienie krwi. Jest również źródłem minerałów i mikroelementów.

Jednakże jej smak jest dość specyficzny i moja ulubiona kawa smakuje jakbym posłodziła ją jakimś sztucznym słodzikiem. Dlatego też mimo, że mam ją w swojej kuchni, jakoś nie mogę się przemóc do jej używania.

Kupując stewię w postaci przetworzonej musimy zwrócić uwagę na jej skład. Szukajmy takiej, która zawiera powyżej 90% glikozydów stewiolowych (związki chemiczne, które odpowiadają za słodki smak stewii) i nie zawiera nośnika w postaci cukru.

Stewia ma dość niską cenę, także pod tym względem wypada dość dobrze w porównaniu do innych, droższych zamienników cukru.

20160316_204054

Erytrol

Erytrol to nieco mniej popularny zamiennik białego cukru, który kryje w sobie szereg prozdrowotnych właściwości. Tak jak ksylitol jest to tzw. alkohol cukrowy, jednakże raczej nie należy liczyć na przyjemne oszołomienie po nadmiernym jego spożyciu;)

Erytrol może być stosowany przez diabetyków, a jego indeks glikemiczny wynosi zero. Ma również bardzo niską wartość energetyczną (1 gram to od 0,2 do 0,4 kcal), dzięki czemu mogą go stosować osoby dbające o sylwetkę.

Podobnie jak opisane wyżej stewia i ksylitol, erytrol zapobiega próchnicy, a dodatkowo wpływa na naszą skórę, chroniąc ją przed działaniem wolnych rodników.

Erytrol wygląda jak zwykły, biały cukier. Jest jednak od niego o ok. 30% mniej słodki. W przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje efektu przeczyszczającego. Nie jest przyswajany przez nasz organizm i jest wydalany wraz z moczem.

Erytrol również możemy dostać w Auchan. Pół kilo kosztuje ok. 16 zł. Przez internet możemy go zamówić przez ok. 23 zł za kilogram.

Reasumując, warto zamienić nasz cukier na jego zdrowy odpowiednik. Ja osobiście polecam erytrol i ksylitol. Stewia, pomimo kuszącej ceny, nie smakuje najlepiej, ale to też pewnie kwestia indywidualna. A więc Kobietki, oby życie było nam słodsze!!!

Może Ci się również spodoba

9 komentarzy

  1. rytmynatury.pl napisał(a):

    O tak cukier to samo zuo!! I to bez przesady. Ja stosuję jako zamiennik prawdziwy miód ale i to rzadko bo od dawna nie spożywam cukru rafinowanego więc i nie mam jakoś ochoty na słodkie. Jem też dużo owoców być może to tego zasługa 😉

    • Ania napisał(a):

      No tak, cukier straszliwie uzależnia..Nie jesz – nie ciągnie Cię. Zaczniesz jeść – będziesz chciała więcej. Ja też czasem słodzę miodem, ale jak mam w szafce ksylitol – to wolę nim posłodzić:)

  2. Katarzyna Wojtyńska-Stahl napisał(a):

    Nie jem cukru od kilku lat, jeżeli chcę coś „usłodzić” , dodaję miód 🙂

  3. My Home Rules napisał(a):

    Zawsze się zastanawiam gdzie kupuje się ksylitol…W końcu znalazłam odpowiedź :).

  4. Asia napisał(a):

    Nie słodzę niemal niczego, a cukru używam w zasadzie tylko do tradycyjnych wypieków – ale wtedy używam trzcinowego, nigdy rafinowanego buraczanego.
    Czasami zdarza mi się pić coca-colę, wtedy sięgam po zieloną life ze stewią.

    • Ania napisał(a):

      Czytałam, że w tej zielonej coli jest nadal sporo cukru…Stevia jest dodatkiem, ale nie zastępuje cukru:( W Polsce chyba w ogóle bardzo ciężko ją dostać..

  5. Dobre Zielsko napisał(a):

    Daktyle są naturalnie słodkie – można je dodać do ciast i deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *