Domowe sposoby na zajady

Pewnie większość z nas boryka się co jakiś czas z popękanymi kącikami ust, powszechnie nazywanymi, niezbyt w sumie ładnie – zajadami. Pojawiają się one na skutek infekcji grzybiczej, bakteryjnej czy nieprawidłowej higieny. Często słyszy się, że to oznaka braku witamin z grupy B, głównie witaminy B2. Jak szybko uporać się w naturalny sposób z nieestetycznymi i bolącymi zajadami. Zdziwicie się, ale jest to bardzo proste.

Musimy jednak pamiętać, że zajady są tylko objawem, że coś nie tak dzieje się w naszym organizmie. Mogą być m.in. oznaką osłabienia, alergii lub cukrzycy. Nie można tego bagatelizować. Co jednak zastosować, żeby doraźnie pozbyć się bólu i zlikwidować zajady.

Miód

Miód ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i nawilżające może okazać się wybawieniem. Wystarczy kąciki ust posmarować kilka razy dziennie miodem, a zajady znikną tak szybko jak się pojawiły.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to kolejny świetny produkt, który pomoże w walce z zajadami. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a przy okazji świetnie nawilża skórę. Podobnie, jak miodem, smarujemy nim pękające kąciki ust. Pamiętajmy jednak, żeby używać oleju nierafinowanego.

Aloes

Jeżeli mamy na parapecie aloes, nie wahajmy się go użyć. Ten babciny lek nadal jest bezkonkurencyjny. Wystarczy przyłożyć do pękniętego kącika ust miąższ z liścia aloesu.

Czosnek

Stary, poczciwy czosnek to świetny sposób na zwalczenie bakterii albo grzybów wywołujących zajady. Jest kilka możliwości jego zastosowania. Można utarty czosnek położyć na chore miejsca na 15 minut. Można też do tej papki dodać miodu. Działamy wtedy podwójnie, a i czosnek się lepiej trzyma. Taką miksturę nakładamy 3 razy dziennie, po czym zmywamy.

Inne produkty, które pomogą w walce z zajadami to:

  • ogórek;
  • olejek rycynowy;
  • jogurt naturalny;
  • olejek z drzewa herbacianego;
  • propolis.

Pamiętajmy też o włączeniu do swojej diety produktów zawierających witaminy z grupy B oraz inne produkty, mające działanie pobudzające naszą odporność. Unikajmy zbyt dużej ilości cukru i słodyczy, to one bowiem sprawiają, że stajemy się idealnym środowiskiem dla grzybów.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *